I Örebro har Verdandi under många år arbetat med brukarinflytande och det finns brukarråd både på landstingets beroendeenhet och i Örebro kommun. Brukarråden har jobbat fram beprövade modeller för inflytande. Ann-Mari Wulfstrand-Byhlin på Verdandi i Örebro är en av pionjärerna. Hon menar att återkommande brukarrevisioner är en nödvändighet för att åstadkomma kvalitetsförbättringar i verksamheten – särskilt ur ett patientperspektiv.
– I Örebro har vi hittat ett tillåtande klimat och vi har vunnit respekt som organisation och samarbetspartner. Vårt arbete för brukarmedverkan och inflytande tas idag på allvar i de förvaltningar vi har kontakt med. Vi som organisation måste omvänt också visa respekt för hur verksamheterna och förvaltningarna arbetar.
– Förvaltningarna efterfrågar verkligen våra erfarenheter och kunskaper. Chefen på Örebros Beroendecentrum har formulerat sitt uppdrag till ett enda: Att göra bästa möjliga vård av de skattepengar vi har. Och i det arbetet ser han som självklart att ha en dialog med dem som använder verksamheter. En bra utgångspunkt!
Återkommande brukarrevisioner i verksamheterna ger relevanta underlag för ökad kvalitet och service men också en utvecklad demokrati.
– Inflytande för mig är att verksamheter inom socialtjänst, missbruk och psykiatri ger ett inflytande för dem som använder sig av deras verksamheter. Brukarstyrda brukarrevisioner ger möjlighet till utvecklat demokratiskt inflytande för de grupper som är beroende av samhällets insatser. Deras kunskaper och erfarenheter tas tillvara, och därmed stärks också deras medborgerliga roll i samhället och demokratin.