
Projektet Tredje kraften är ett treårigt projekt med stöd från Allmänna arvsfonden. Projektet ska utveckla en modell för brukarinflytande för unga, 16-26 år, med samsjuklighet i psykisk ohälsa och missbruk/beroende. Tyngdpunkten i utvecklingsarbetet ligger på samverkan mellan hälso- och sjukvård och kommunernas socialtjänst med den unges sammantagna behov i centrum. Att lyssna på och stärka unga brukare är en förutsättning för bättre resultat av olika insatser, oavsett huvudman.
Bakgrund och syfte
Unga med samsjuklighet som vi mött i vårt brukarinflytandearbete på bland annat HVB-hem upplever ofta att deras behov faller mellan stolarna. De behöver insatser både från hälso- och sjukvård och socialtjänst, men saknar en samsyn från de olika huvudmännen. När unga brukare lyssnas till stärks de. Detta är både en friskfaktor för individen och en förutsättning för ökad träffsäkerhet och goda resultat av olika insatser. Att i samverkan samtidigt utveckla brukarinflytandet i hälso- och sjukvård och i socialtjänst är därför avgörande för en bra, jämlik och samordnad vård för unga personer med samsjuklighet.
Projektets mål
En ny sammanhållen helhetsmodell för brukarinflytande bland unga med missbruk och samtidig psykisk ohälsa som resulterar i en sammanhållen vårdfläta. För att nå målet som direkt gör skillnad för den unges möjlighet till återhämtning och ett bättre liv krävs långsiktighet och kontinuitet i inflytandearbetet.
Metoder
Tillsammans med målgruppen, kommuner och landsting utarbetas en helhetsmodell med konkreta verktyg för brukarinflytandet för unga med missbruk och psykisk ohälsa. Genom co-production – mellan unga brukare, personal och verksamhetsledning – utvecklas rutiner för ett stärkt och samordnat kontinuerligt brukarinflytande, från kollektiv- till individnivå. Modellen bygger på Verdandis erfarenheter från brukarstyrda brukarrevisioner och certifiering av brukarinflytande, och innebär att följande övergripande delar utvecklas för att tillsammans fungera som en återkommande sammanhållen inflytandemodell – Tredje kraften:
• Certifiering av brukarinflytande med tonvikt på samverkan mellan huvudmän.
• Brukarstyrda brukarrevisioner med tonvikt på samverkan
• Prioritering av insatser.
• Implementering av förbättringar.
Aktiviteter
Genom fokusgruppsintervjuer i ett tidigt skede läggs grunden för att i piloter ta fram nya verktyg och utvärdera dem för sammanhållna arbetsrutiner. Vi ska ta fram skriftligt material till brukarna om deras rättigheter och ett skriftligt utbildningsmaterial för utbildning av regionala certifierare i hälften av landets län. Vi ska utbilda, stödja och sprida modellen till utförare inom brukarrörelsen och beställare inom kommuner och landsting.
Vi kommer i pilotarbete med vårdgivare inom landsting och socialtjänst i kommuner utveckla de olika delarna i modellen.
Referensgrupper med bland annat ungdomar från målgruppen och brukarrörelsen kommer att säkerställa att utvecklingsarbetet blir konkret och marknära.
Modellen kommer efter projektets slut att förvaltas av Brukarkraft – Verdandis resurscentrum för brukarinflytande. Brukarkrafts regionala och nationella organisation är en garant för spridning av modellen.
Samarbeten
Avgörande för Tredje kraften är samverkan. Vi kommer i projektet bland annat att samarbete med följande aktörer: SKL, Beroendecentrum Örebro läns landsting, Stockholms läns landsting, Stockholms kommun, Finsam Insjöriket, Norrbottens kommuner och Humana Sandviken.