Alla har rätt att delta!
Brukarkraft är ett nationellt resurscentrum för utveckling av brukarinflytande inom vård, omsorg och service. Brukarkraft har två huvudsyften:
- Att i samverkan med brukare och verksamheter utveckla fungerande metoder för ett ökat brukarinflytande och därmed bidra till bättre kvalitet och effektivitet i offentligt finansierad vård, omsorg och service.
- Att fungera som samtalspartner med verksamheter och beslutsfattare på nationell, regional och kommunal nivå samt forskningen i utvecklingsarbetet med brukarinflytande.
”Brukarinflytande är en demokratisk fråga om allas rätt till delaktighet i sina egna liv och i samhället.”
Gunvi Haggren, Verdandi Utblick
Grunden för vårt arbete är att såväl individer som verksamheter och samhället i stort gynnas av att brukare blir en aktiv medspelare för att förbättra olika insatser. Alla medborgare ska, som individer och som grupp, ges möjlighet att påverka och förbättra sin situation. Brukarna bidrar, tillsammans med professionen och forskningen, med sin kunskap till att kvaliteten på och effektiviteten i olika insatser ökar.
Brukarkraft, som byggts upp av Verdandi med stöd av Allmänna Arvsfonden, är idag en ekonomisk förening med förankring i regionala filialer runt om i landet.
Vad vi gör:
Brukarstyrda brukarrevisioner Vårt primära metodarbete startade genom Verdandi, som är en bred socialpolitisk organisation och en del av brukarrörelsen inom missbruk- och beroende, men brukarstyrda brukarrevisioner. Initialt riktade sig dessa till just missbruks- och beroendevården men har successivt kommit att omfatta en bredare palett av samhällsinsatser. Nu genomför vi brukarstyrda brukarrevisioner, efter modifiering av metoden, bland annat inom socialpsykiatrin, allmänpsykiatrin, LSS-verksamheter och kommunala arbetsmarknadsenheter. Vi samarbetar också med samordningsorganet Finsam för att nå fler grupper, såsom inom försäkringskassa, arbetsförmedling och socialtjänst.
Certifiering av brukarinflytande En direkt följd av arbetet med brukarstyrda brukarrevisioner är att vi nu också erbjuder inflytandecertifieringar av verksamheter inom missbruk- och beroendevård. Metoden har tagits fram för att i den lokala verksamheten – i samverkan mellan brukare, personal och ledning – lyfta brukarinflytandet till en självklar del i det vardagliga arbetet.
Med metoden Tredje kraften har vi utvecklat en särskilt anpassad modell för brukarinflytande för unga, 16–26 år, med samsjuklighet, psykisk ohälsa och missbruk/beroende.